1. Home
 2. Expertisecentrum
 3. Carrière management

Assessment als onderdeel van je sollicitatie

Assesment

Wat is precies een assessment?

Een assessment bestaat uit een aantal oefeningen waarbij een werkgever een zeer accuraat idee van jouw gedrag en competenties krijgt. Een assessment maakt het een werkgever mogelijk om op basis van objectieve en rationele criteria de juiste kandidaat te selecteren.  

 

Hoe kan je je het beste voorbereiden op een assessment? 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je voorbereid bent, heb je minder stress en voldoende vertrouwen om de test te maken. Hier zijn onze tips voor een optimale voorbereiding  

 • Vraag informatie over de test. Welk type assessment is het? Digitaal? Face-to-face? Een rollenspel of een schriftelijke test?  
 • Vraag na hoelang de tests duren. Plan geen andere afspraken in op de dag van je assessment zodat al je aandacht en energie naar het assessment kan gaan 
 • (Her)beoordeel je vaardigheden: lijst je sterktes en verbeterpunten op. Zo kan je de zaken waarop je je moet concentreren tijdens de test benadrukken. 
 • Zorg goed voor jezelf: Ontbijt ‘s ochtends en neem eventueel een klein tussendoortje mee.  
 • Ontspan je de avond voor de test. Het heeft geen zin om te stressen en de hele nacht door te werken. Bereid je enkele dagen voor het assessment goed voor en op de avond voor het assessment probeer je je zoveel mogelijk te ontspannen en je geest vrij te maken.  

 

Tijdens het assessment 

 • Wanneer je de testen aflegt, is concentratie het allerbelangrijkste. P, probeer je af te sluiten gedurende de hele test. 
 • Aarzel niet om een pauze in te lassen tussen de testen. Adem goed in en uit en drink voldoende water en eet een tussendoortje! 
 • Probeer de juiste balans tussen snelheid en nauwkeurigheid te vinden. Lees echter alle vragen goed door om geen essentiële informatie te missen.  
 • Blijf positief: Laat je niet afleiden door negatieve gedachten als je geconfronteerd wordt met een vraag of situatie waarop je niet was voorbereid. Neem enkele seconden de tijd om tot jezelf te komen en dan hoef je je geen zorgen te maken.  

 

Na het assessment 

 • Vraag om feedback over je resultaten en welke indruk je hebt nagelaten. Zo kan je leren van eventuele fouten voor een volgende keer en het toont aan dat jij de assessment serieus neemt.  

 

Helemaal voorbereidklaar? Dus, hoe zorg je er nu voor dat je alle kans op slagen hebt?  

Hieronder nog  3 tips om je kansen optimaal te benutten:  

 1. Weet dat de tijd om de testen af te leggen beperkt is. Het is daarom belangrijk dat je planmatig werkt en direct  ter zake komt.   

 2. Lees alle informatie goed door. Zo filter je sneller welke informatie belangrijk is en welke informatie minder belangrijk. 

 3.  Vergeet niet voor welke functie en bedrijf je solliciteert. Wat zijn de belangrijkste vaardigheden voor de job? Tot welk niveau behoor je in het organogram van de organisatie? Door een antwoord te hebben op die vragen, weet je welke vaardigheden belangrijk zijn en voor welke opdrachten je bevestiging nodig hebt.

 

Je bent nu klaar om jouw assessment zonder angst en vooral zonder stress aan te gaan! Blijf kalm en geloof in je vaardigheden en capaciteiten. Als je goed voorbereid bent, zal je je  meer op je gemak voelen. 

Ben je klaar voor de volgende stap in je carrière? Aarzel niet om het te bespreken met een van onze experts!