1. Home
  2. Expertisecentrum
  3. Carrière management

Hoe zet je je soft skills in de verf tijdens het solliciteren?

Professionals - blog - soft skills

Maar hoe zet je die soft skills nu juist in de kijker tijdens een sollicitatiegesprek?

 

1 Weet welke soft skills belangrijk zijn voor de job 

Elke functie vereist andere soft skills. Zoek uit welke soft skills belangrijk zijn voor de functie waarvoor jij wil solliciteren. Kijk daarvoor naar de vacaturetekst, maar kijk niet enkel bij de vereisten. Kijk naar welke taken je zal moeten uitvoeren en welke soft skills daarvoor nodig zijn. Zal je bijvoorbeeld vaak moeten overleggen met collega's, dan is samenwerken een belangrijke soft skill. Kijk ook eens naar de bedrijfscultuur die in het desbetreffende bedrijf heerst. Die cultuur bepaalt namelijk hoe mensen met elkaar omgaan tijdens het uitoefenen van de jobs. 

 

2 Ontdek je eigen soft skills 

Nadat je de lijst van soft skills, die nodig zijn om de job binnen te halen, opgesteld hebt, kan je deze vergelijken met de vaardigheden waarover jij beschikt (én goed in bent). Maak vervolgens een selectie van soft skills die je voor de sollicitatie zal gebruiken. 

 

3 Vermeld die soft skills op je cv 

Hoewel een cv meestal focust op het verleden, gevolgde opleidingen en vorige functies, is er zeker ruimte voor een beetje creativiteit. Je kan dus zeker je soft skills opnemen in je cv. Je moet er juist op letten dat ze bijdragen aan de relevantie van je cv, anders kan het eerder als overbodig of als negatief opgevat worden. Som dus een aantal soft skills op en vermeld ook waarom ze bij jou passen.  

 

4 Benadruk je soft skills tijdens het sollicitatiegesprek 

Tijdens het sollicitatiegesprek krijg je de kans om je soft skills nog duidelijker naar voren te brengen, dan op papier in je cv. De manier waarop je binnenkomt en de mensen begroet, de manier waarop je reageert, je lichaamstaal, en zo veel meer, zeggen allemaal iets over de soft skills die jij bezit. Als je de bedrijfscultuur al een beetje hebt uitgepluisd, weet je ongeveer welke soft skills binnen het bedrijf passen. Gebruik die soft skills die jij hebt (en daarbij aansluiten) dus ook. Dit lijkt wel heel gemakkelijk, maar wanneer je een beetje stress hebt of zenuwachtig bent, kan je je ineens heel anders gaan gedragen. Zorg dus dat je goed voorbereid bent en dat je ook voldoende praktijkvoorbeelden hebt waarmee jij jouw soft skills kunt staven. 

Helemaal klaar om jouw volgende werkgever te overtuigen van jouw soft skills? Neem dan snel een kijkje tussenonze vacatures